←  Micro Credentials Antropocén: současný svět v transdisciplinární perspektivě

Antropocén: současný svět v transdisciplinární perspektivě

Univerzita Karlova

Celoškolská pracoviště

Zařazení kurzu dle Klasifikace oborů vzdělání ISCED: Interdisciplinární programy a kvalifikace zahrnující vzdělávání a výchovu
Trvání kurzu: 202 hodin výuky Počet kreditů: 8 Jazyk výuky: čeština Typ hodnocení: Zkouška

Popis kurzu

V době antropocénu začínají vědci studovat svět novým způsobem, ve kterém si nevystačíme s tradičním dělením na přírodní a společenské vědy ani s distinkcí mezi akademickými a mimo-akademickými formami poznání. Antropocenní jevy jsou složité, dynamicky proměnlivé a často neintuitivně vzájemně provázané – chceme-li porozumět současnosti, je klíčové umět se dívat na skutečnosti kolem nás z různých perspektiv. V průběhu studia mikrocertifikátu se dozvíte, jak efektivně studovat a interpretovat současný svět mezioborovým i nadoborovým (transdisciplinárním) způsobem: naučíte se, jak vystupovat za hranice vlastní odbornosti, komunikovat napříč disciplínami a lépe reagovat na komplikované – ekologické, společenské i identitární – výzvy současnosti. Kurz kombinuje distanční výuku s intenzivní týdenní letní školou na místě. Výuka v běhu 2024 probíhá v češtině a angličtině!

Náplň kurzu

Intenzivní týdenní praxe na místě (semináře ČJ a AJ, terénní exkurze, práce v laboratoři, krátké přednášky, práce na průběžném projektu) kombinovaná s distanční online přípravou a následným mentoringem vedoucím k vypracování závěrečné práce. Všechny fáze pod vedením špičkových odborníků daných disciplín (paleoekologie, ekologie, sociologie, filozofie, historie, ekonomie, antropologie, informatiky; v každém běhu cca 10 vyučujících). Kurz proběhne kombinovaně v češtině a angličtině (přednášky zahraničních lektorů). 3 fáze: 1. Úvodní on-line blok: on-line přednášky, zadání samostatné práce, zadání samostatné četby, v případě potřeby on-line konzultace. 3 skupinová setkání, květen-červen 2024. 2. Intenzivní týdenní program v Praze: přednášky, semináře, terénní exkurze, workshopy v průběhu letní školy. 1 týden, 9.-13. 9. 2024. 3. Závěrečný online blok: on-line přednášky, pokročilá práce a finalizace závěrečné skupinové práce /projektu, on-line mentoring (průběžné konzultace individuální a skupinové). 3 skupinová setkání, 3 setkání v rámci pracovních skupin s mentory, říjen-listopad 2024. Hodnocení závěrečných skupinových prací: leden 2025.

Termíny konání kurzu

Podání přihlášek: od 19. 3. 2024 do 1. 5. 2024 Zahájení: 1. 5. 2024 Ukončení: 31. 1. 2025 Místo konání: Cena kurzu: 5 000 CZK
Poznámka:

3 fáze: 1. Úvodní on-line blok (květen-červen 2024); 2. Intenzivní týdenní program v Praze (září 2024); 3. Závěrečný on-line blok (říjen-listopad 2024). Závěrečné hodnocení výstupů: leden 2025.