←  Micro Credentials Základy digital humanities

Základy digital humanities

Univerzita Karlova

Filozofická fakulta

Zařazení kurzu dle Klasifikace oborů vzdělání ISCED: Informační a komunikační technologie (ICT) – obory j. n.
Trvání kurzu: 125 hodin výuky Počet kreditů: 5 Jazyk výuky: čeština Typ hodnocení: Zkouška

Popis kurzu

Kurz se zaměřuje na rozšiřování kompetencí v problematice digital humanities, nabízí základní pohled na tuto problematiku i začátečníkům a je otevřen jak posluchačům z řad veřejnosti (v rámci programu Celoživotního vzdělávání), tak studujícím UK.
Kurz je orientovaný prakticky – na výkon povolání v oblastech neučitelské pedagogiky a mediálních a komunikačních studií – ale je určen pro všechny profese, kterých se týká práce s digitálními texty, digitalizace textů, jejich analýza či zpracování. Mezi takové profese mohou patřit např. archiváři, žurnalisté a tiskoví mluvčí, editoři, zaměstnanci v IT oblasti, datoví analytici a další. Cena za kurz: 12 300 Kč Studenti FF UK: 2 460 Kč (cena je platná pro studenty, kteří budou mít zájem o vygenerování mikrocertifikátu)

Náplň kurzu

Kurz seznámí účastníky s prací s digitálními technologiemi, které mohou následně využít v rámci výkonu povolání, absolvování kurzu současně zvyšuje kvalifikaci účastníků na trhu práce. Konkrétně se jedná o následující postupy a technologie: sběr webových dat a jejich zpracování, XML (včetně standardů ALTO, TEI, XPath, XSLT a XQuery), databáze a dotazy v SQL, datová analýza v Power BI, data linking v Keebole, přístupný design aplikačního rozhraní, strojové učení a AI (velké jazykové modely), ukládání a zpřístupňování (včetně licencování) dat v repozitářích. Kurz probíhá každý týden 90 minut v prostorách FF UK, přičemž od účastníků očekává zhruba stejný čas domácí přípravy. Požadavky k atestaci: Aktivní účast a úspěšné zpracování vlastního mikroprojektu na min. jedno téma, v lepším případě více propojených témat z aktuálního sylabu kurzu. Projekt je nutné odevzdat v daném termínu. V případě, že projekt nebude dostatečný k udělení atestace, bude možné na základě připomínek vyučujících odevzdat opravený či náhradní projekt v náhradním stanoveném termínu.

Termíny konání kurzu

Podání přihlášek: od 2. 9. 2024 do 24. 9. 2024 Zahájení: 1. 10. 2024 Ukončení: 14. 2. 2025 Místo konání: FF UK, nám. Jana Palacha 1/2, Praha 1 Cena kurzu: 12 300 CZK
Poznámka:

úterý 17:30 - 19:00 hod